Älggryta med pressad potatis

Älggryta med pressad potatis

Älggryta med pressad potatis

Gjorde en liten frysgenomgång idag och konstaterade att jag hade alldeles för mycket älgkött, så det va änna dags att göra något utav detta nu. Eftersom jag gillar långkok och att stå i köket länge, speciellt på Söndagar så fick det bli en älggryta idag.
Övriga i familjen är på IKEA och lider så jag är alldeles själv här hemma och myser :) .
Nedan finner ni recept på hur jag tycker en älggryta skall smaka. Smaklig spis!

Ingredienser:

800 g grytbitar av älg
1 msk Tomatpuré
1 tsk timjan
2 morötter
12 st steklökar
5 st Champinjoner (delade i 4 bitar) om du har trattkantarell minska på champinjonerna och släng i lite av det också.
1 klyfta rotselleri, i stavar
2 lagerblad
6 enbär
1/2 paket bacon
1/2 bananscharlottenlök
1/2 flaska rött vin
2 dl vatten
1,5 msk Oxfond (koncentrerad)
1  msk Kikkoman soya (Behövs ej om du hoppar över grädden)
ev. 1/2 dl grädde
matfett till stekning
salt och peppar

Tillagning:

1. Krydda köttet och bryn det i matfett i en panna. Lägg köttet i en gryta, strö på timjan. Vänd runt och rör ned tomatpuré.

2. Bryn morötter, lök, champinjoner och rotselleri i matfett och lägg i. Tillsätt kryddorna och slå på vin så det knappt täcker och sedan vattnet och fonden.

3. Koka sakta under lock tills köttet är mört ca.1 tim. Smaka av såsen. Runda eventuellt av med lite grädde och soya.

4. Knaperstek bacon med lite timjan och hacka ner i mindre bitar, finhacka scharlottenlök och bryn lite lätt i baconfettet. Blanda ihop bacon och lök. Lägg sedan detta i grytan innan servering.

Serveras med mjölig god potatis som du pressar samt lite persilja och kokt blomkål.

 

Comments (0)

› No comments yet.

Kommentera

Allowed Tags - You may use these HTML tags and attributes in your comment.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pingbacks (0)

› No pingbacks yet.