Chiligryta

 

Alla som känner mig vet ju att jag är en riktig chili-älskare och vill gärna ha en med drag i. Ett par ggr om året kör vi det vi kallar ”chilikväll”. 10-15 grabbar samlas på förmiddagen och hjälps åt med att starta upp grytan och lagar salsor, bakar cowboybröd på grillen och dricker en jävla massa bärs. Sen skiter alla ner sig framåt midnatt.
Det är inte mer än 3 veckor kvar tills nästa chilikväll, men jag hade ett enormt sug idag då jag har varit sjuk under veckan och behöver nått nu för att sätta fart på grejjerna igen. Nedan är en variant som jag har knåpat ihop under åren vi haft chilikvällar. Den ändras lite hela tiden, men bara till det bättre. Receptet nedan kan tyckas vara overkill men jag lovar att den är SVINGOD! Snåla nu inte heller med chili, vill du ha mildare så kan du laga nån annan mat. Lagar man chili så skall det ju fasen smaka chili också.

När du drar igång och lagar din chili så behöver du komma i stämning. Jag har skapat en playlist med låtar för att hjälpa dig med detta.

Klicka på länken för att komma i stämning: Chiligrytamixen

 

1 Kg Högrev
3st Jalapenos
3st Chipotle
1st Ancho chile
2 msk Riven ingefära
5 stjälkar selleri
2 st Gullök (igentligen ska man inte ha lök i en äkta chilli, men lök e ju gött så jag dönar i lite)
12 st Vitlöksklyftor (släng i 10 och spara 2 som skall i innan servering för att få en färsk smak)
1 paket bacon
1st 0,5 liter Mörk Ale ( Murphys Stout, guiness eller annan go, porter funkar fint med)
1st 0,5 liter Ljus öl
1dl rödvin
0,5 dl rödvinsvinäger
3st hackade tomater
2msk Tomatpuré
1-2msk Honung (känn efter lite här, börja med 1 msk och smaka av efter en stund, vill du söta till den lite så är det bara att döna i lite till)
1msk Spiskummin
1msk Oregano
2st Röda paprikor
1 knippe Persilja
Mörk choklad, en liten bit
1 burk med Svarta böner eller kidney eller pinto eller nått fint i bönväg.
Salt
Smör till bryningen
vatten eller mer öl
1 flaska tequila   ( OBS! skall ej ner i grytan )

Tillagning:

Ta en tequila…

1. Skär upp köttet i grytbitar. Dom skall vara ganska stora så du får långa trådar av kött när det kokat sönder. Bryn köttet i en gryta tills det fått fin färg.
2. Hacka upp selleri och chilli i fina bitar och vänd ner i grytan. Salta lite.

Ta en tequila….

3. Hacka upp samtliga ingredienser förutom paprika och bönor i grova bitar och släng i grytan och slå på alla vätskor och kryddor.

Ta en tequila …

4. Detta skall nu småputtra i 6-7 timmar eller tills köttet är trådigt och faller isär, se till att röra om då och då. Fyll på med vätska (öl eller vatten om den börjar stabba sig för fort). Köttet skall vara trådigt när den är klar och reducerad så den inte är för blöt. Man får finlira lite mot slutet och eventuellt ta av locket och reducera den om den är för blöt. Fyll därför inte på med för mycket vätska åt gången för att ha en bättre kontroll på detta. Drick lite tequila medans du väntar….
5. Skär upp paprika i grova bitar och lägg på en plåt, sätt på ugnen på grill 250g och bränn till paprikorna så dom får en lite bränd yta, lägg sedan ner dessa i grytan 10 minuter innan servering. Smaka av med salt och garnera med Persilja.

Ta en tequila …

6. Skölj bönor i vatten och vänd ner precis innan servering.

Servera tillsammans med en god bönsalsa och nybakt cowboybröd.

Bönsalsa:

1 burk (black beans)
1 lime
1-10 Jalapenos
Olivolja
Salt
Röd paprika

Hacka allt och blanda ner med bönerna, pressa saften av 1 lime över och lite salt och olivolja. Gött som fan! Glöm inte skölja bönorna innan.

 

Comments (1)

  1. 14:32, 2012/08/19Peter  / Svara

    Såg för jävla god ut den får det bli en dag att bjuda polarna på.

    Tackar

Kommentera

Allowed Tags - You may use these HTML tags and attributes in your comment.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pingbacks (0)

› No pingbacks yet.