Årets grillkock 2011, del 2

Ja, då va det över. Årets Grillkock 2011 är nu ett minne blott. Efter en lång vecka med nervositet, kallsvettningar och ångest så är det nu avgjort. Nej då… Så farligt va det faktiskt inte. Det hela va rätt cool faktiskt. Jag och Martina körde en ”grill-övning” innan tävlingen. Receptet jag hade satt ihop va igentligen bara nått jag kastade ihop när jag såg att dom sökte folk. Jag är alltid väldigt impulsiv och slängde mig på mailen direkt och började knåpa ihop något. När jag några veckor senare fick reda på att jag va en av fyra finalister så blev jag rätt paff ärligt talat och min första tanke va ”- Hur fan skall det här gå.” Jag har ju aldrig gjort allt detta på grillen tidigare och visste ju inte om det skulle hålla. Jag insåg ju ganska snabbt att detta måste ju testas innan jag ger mig iväg och skall tävla.

Jag fick snackat med våran lokala kötthandlare Kötthallen och dom kunde bidra med en bit entrecote inför min övning. Aroma Frukt & Grönt ställde även upp med alla grönsaker jag behövde. Tände upp grillen och satte äggklockan på en timme och sedan körde vi på och insåg ganska snart att det här går åt helvete. När 55 minuter hade gått va köttet inte färdigt och potatisen va stenhård och på tävlingen har man ju bara 1 timma på sig. Men vad skulle vi göra, jag måste ju lösa detta på något vis. Hur kunde vi snabba på detta för att hinna på en timma. Potatisen hade jag bara delat i halvor och denna kunde jag ju klyfta i stället och få fyra mindre delar av varje potatis. Det borde ju snabba upp det lite. Men hur skulle jag göra med köttet? Då kom jag på en lysande idé. Vi låter köttet ligga i solen innan vi börjar tävla och värma upp sig… Så när väl tävlingen drog igång och jag började grilla kontrollerade jag tempen på köttet. Biten va redan uppe i 24 grader och jag skulle ha upp den till 52. Nu kändes det riktigt bra, vi kommer hinna detta tänkte jag.Men potatisen va ju fortfarande ett osäkert kort.

 

Grillningen pågick och köttet steg i temp och potatisen hade börjat mjukna och såfort köttet hade nått sin temp efter ca. 35 minuter så täckte jag detta med folie och drog på fulla spjäll på grillen för att nu öka tempen så potatisen skulle bli sådär krispig och fin som jag ville ha den.

50 minuter in i tävlingen va det dags att börja lägga upp, jag öppna locket på grillen för att checka potatisen och den va helt perfekt! Nu kändes det riktigt bra, allt hade gått som planerat och vi hade 10 minuter på oss att lägga upp. Uppläggningen gick bra och juryn fick smaka. Alla verkade mycket belåtna och det va nästan så jag började fundera på hur jag skulle få plats med vinsten i bilen. 2 grillar =).

Juryn kommenterade ofta min grillteknik och jag va mycket i fokus under tävlingen, åtminstone upplevde jag det så. Dom gav mycket bra kritik på det jag gjorde, så jag hade en riktigt bra magkänsla.

30 minuter senare skulle det avgöras. Nu blev man lite nervös. När juryn började prata om vilket par som skulle ryka först förstog jag snabbt att det va jag och Martina. Lite besviken men ändå nöjd över prestationen så fick vi ta emot vårat pris för att sedan fotas och tillslut åka hem.

Juryn tyckte vårat kött va lite väl rött för deras smak samt för lite saltat. Men annars va kompositionen bra och det smakade gott. Jag är glad över att jag gjorde det och det är en erfarenhet som jag bär med mig. Nu har man fått blodad tand för detta och tänker inte ge mig. Mat är en av mina största passioner och jag lär inte sluta här.

Recept på mitt bidrag finner ni här

 

Comments (0)

› No comments yet.

Kommentera

Allowed Tags - You may use these HTML tags and attributes in your comment.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pingbacks (0)

› No pingbacks yet.