Kotlettrad med chillirub och Rostad vitlöksglace

Kotlett är ju ofta underskattat när man pratar om det med folk. Torrt och segt får man ofta höra, men den uppfattningen har jag verkligen inte. Att köra en kotlettrad på grillen ”Low and Slow” som man säger, så blir den inget annat än helt grym. Körde en bit häromdagen och gjorde en fin glace till det.

Tänd grillen för att köra den nånstans mellan 110-140 grader 50/50 metoden och placera en droppform med vatten i bredvid kolen.
Gnid in hela kotlettraden med valfri rub, jag köpte faktiskt Santa Maria Sweet Chili Rub tror jag den hette. Go som fan.
Lägg köttet på grillen direkt över kolen för att skapa en fin grillyta runt om. Placera sedan köttet ovanför droppformen och på med locket. Använd gärna kötttermometer för att hålla kolla på köttets innertemp.

Glace:

2-3 msk Rapsolja
1 msk tomatpure
1-2 tsk Sambal Oelek
3 msk Honung
1 lime (rivet skal)
1/2 – 1 msk Soya
2 Vitlöksklyftor

Hacka vitlök och rosta dessa i oljan och ställ åt sidan för att svalna. Rör ihop allt annat och slå sedan på oljan (utan vitlöken) och rör ihop till en kräm.
Smaka av med Salt och eventuellt mer socker. Mängden angiven ovan är lite höftat. Jag körde bara i lite.. men det va nog nått sånt. Testa dig fram, den e go som fan.

Pensla på glacen på köttet och låt det götta in sig och pensla på mera när det behövs. Köttet är klart när du nått 67-68 grader. Tag då och slå in det i folie och låt vila ca 15-20 minuter innan du skär upp och serverar.

 

Comments (0)

› No comments yet.

Kommentera

Allowed Tags - You may use these HTML tags and attributes in your comment.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pingbacks (0)

› No pingbacks yet.