Baby back ribs

Detta är nog det bästa jag vet att göra på grillen. För det första tar det lång tid, så man behöver inte fundera så mycket på vad man skall göra just den dagen. Man kan bara slå sig tillbaka och dricka öl och se och lukta på grillen när det händer mästerverk under huven på webern.

Gör såhär:

Förbered dina ribs med din favoritrub eller grillkrydda. Jag brukar ta bort det membranet eller vad det heter ”skinnet” som täcker bensidan av revbenen innan jag kryddar dom.

Tänd grillen med ca 10-15 briketter, placera dessa i ena änden av grillen. Du skall ha strax över 100grader i grillen när det är dags att börja röka. Briketter får du fylla på med under grillningen sedan om du märker att tempen börjar sjunka. Efter själva rökningen kan du gå upp lite i temp och ligga mellan 120-140grader.
Placera en droppform bredvid kolen, under gallret där du skall lägga ribsen och häll i vatten i denna. Dels för att den kommer ånga lite och droppet från ribsen kommer inte att torka och börja ryka. Blötlägg lite träslag, hickory, mesquite eller vad som helst. Ta och såga ner ett äppelträd eller din grannes fina körsbärsträd.
Släng i en bit av ditt träslag och i med ribsen och sedan på med locket. Rökningen skall helst pågå under en timme, ser du att röken avtar släng på mera trä.
Efter en timme kan du börja pensla dina ribs med BBQ sås lite då och då under grillningen. Jag brukar pensla ungefär samtidigt som det är dags att hämta en ny öl.
Detta kan pågå lätt i 4-5 timmar totalt för att få bra ribs. Jag brukar köra ungefär 5 timmar totalt inkl. rökning. Dom är klara när du enkelt kan bryta isär dom.

BBQ sås till mopping:

1/2 dl Heinz chillisauce eller ketchup
1 dl ljus ÖL
1,5 dl Äpplejuice
0,5 dl Apelsinjuice
1 msk Äppelcidervinäger
1 msk Muskovadosocker
0,75 msk Kikkoman soya
1/2 msk Honung
2 st Vitlöksklyftor
1 st Gul lök
1 msk Fransk senap eller sverigeskafferiets senap med pepparot !! MMMYEAH!

Salt och peppar och några stänk Worchestershiresauce

Hacka löken grovt och släng ner i en kastrull. Slå på alla andra ingredienser och låt sjuda ihop 10-15 minuter.  Använd sedan denna såsen att pensla ”moppa” ribsen med under hela grillningen. Men efter att du rökt dom.

Jag brukar även ha såsen i en folieform stående inne i grillen för att hålla den lite varm, detta för att inte kyla ner ribsen varje gång man moppar dom.
Sista penslingen du gör, ungefär 20 minuter innan du anser att dom e klara. Kör då på en av dina bästa BBQ såser, typ Sweet baby rays eller nån annan fin. Det finns en jävla massa bra på extremefood att köpa. Jag köper alla mina färdiga BBQ såser där. ÅK DIT!

 

Comments (0)

› No comments yet.

Kommentera

Allowed Tags - You may use these HTML tags and attributes in your comment.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pingbacks (0)

› No pingbacks yet.